Сайтът за работа в екип Websita.com се мести

Уважаеми читатели,

Първият български сайт за работа в екип Websita.com спира да се попълва тук и от днес нататък всички нови статии в тази област ще се публикуват в другия ни блог – NovaVizia.com.

Причината за това е, че искаме да дадем възможност на повече хора да четат нашите статии, а NovaVizia.com е достатъчно утвърден и популярен блог за целта. Там имаме и подходяща секция – “Работа в екип”.

Някои от статиите в Websita.com вече бяха прехвърлени в NovaVizia.com. Останалите статии, публикувани тук, вероятно лека-полека също ще бъдат прехвърлени в NovaVizia.com. Websita.com няма да се закрива и материалите ни ще бъдат достъпни за четене и тук.

Що се отнася до платените ни услуги, свързани с екипната работа, всичко за тях можете да откриете във фирмения ни сайт SitaManagement.com. Ето няколко бързи линка:

Ще се радваме, ако нашите статии за екипната работа са ви провокирали към размисъл или още по-добре – са ви помогнали с идеи как да създадете, управлявате и развивате екип по професионален и ефективен начин.

Пет начина за адаптиране на компанията към работата в екип

работа в екип компанияХората много бързо разбират не само с кого си заслужава да работят в екип, но и при какви условия няма смисъл да работят екипно. Ако екипът е започнал ентусизирано и мощно своята работа, но контролът “отгоре” е върху всяка дреболия, то няма начин хората да не разберат, че екипната работа буксува и че по-добре е всеки да работи както преди – индивидуално.

Вина в случая имат не хората, а това, че структурната схема (начинът, по който е устроена да работи компанията) не е адаптирана към особеностите на работата в екип.

Още преди 10-15-20 години много компании в западния свят се вслушват в съветите на експерти и изследователи по работа в екип и оказват пълна подкрепа за екипната организация на работа в техните компании чрез структурни промени и адаптации. Continue reading Пет начина за адаптиране на компанията към работата в екип

Влияние и харизма в управлението на екип

влияниеИма няколко спешни и неотложни управленски задачи, които трябва да се свършат, след като екипът вече е с “попълнен състав”. Те са:

  • Участниците в екипа да бъдат приобщени към общата (екипна) задача.
  • Участниците в екипа да изпитат доверие един към други.
  • Участниците да научат основните норми (правила), по които ще работят оттук нататък.
  • Участниците да са наясно с начините на вземане на решения.

Няма кой друг да извърши тези действия, освен ръководителят (“Председателят“) на екипа. Да използва заповеди може, но съпричастие, доверие и прочие “тънки” неща, не могат да бъдат създадени със заповед.

И съпричастието, и доверието и осъзнаването на нормите (правилата) на екипна работа, а и начините за вземане на решения в екипа преминават през умовете и емоциите на участниците в екипа. Затова е нужно да бъдат спечелени умовете и емоциите! Continue reading Влияние и харизма в управлението на екип

Нуждае ли се екипът от норми?

норми в екипа

Нуждае ли се екипът от норми?

Категорично, да!

За всички, които не са достатъчно убедени в предназначението на нормите в екипната работа, бързам да кажа, че нормите съвсем не са страшни и не ограничават свободата на действие на екипа.

Защо?

Нормите са поведенчески стандарти, които екипът следва в своята работа. Те показват това, което може и това, което не може екипът да прави в определени ситуации.

Нормите, това са правилата. Например, “Всички ще изразяваме чувствата си открито, а не зад гърба на другите” или “Нямаме право да отричаме идеите и вижданията на колегите, когато дискутираме”, или “Екипът взема общи решения по следните въпроси…”

По-страшно и по-ограничаващо е, когато екипът няма норми, защото няма да знае какво може и какво не може да се прави. Не бива да очакваме нищо от такъв екип!

По-страшно е също така, когато участниците в екипа не са еднакво съпричастни към нормите. Няма смисъл да храним някакви надежди, че такъв екип ще успее да постигне целта, заради която е създаден!

Ето един най-обикновен пример. Continue reading Нуждае ли се екипът от норми?

Кое поведение е “полезно” по време на обучение?

обучение за работа в екипКое поведение е “полезно” по време на обучение? Не крия, че този въпрос за мен е особено важен.

Като водещ на обучения и семинари просто няма как да не съм ангажирана пряко в това участниците в обученията на СИТА Мениджмънт Консулт да научат повече нови неща, както и да приемат нашите съвети и препоръки по теми, които ги вълнуват.

Затова аз и колегите ми сме ориентирани да провокираме т.нар. “полезно” поведение на участници и компании. След приключване на обучението винаги изпращаме в писмен вид нужните препоръки на компанията и на отдела “ЧР”, за да знаят на какво могат да разчитат оттук нататък от страна на участниците.

Не винаги обаче се срещаме с “полезното поведение”.

Ето два примера. Continue reading Кое поведение е “полезно” по време на обучение?